Klucz do udanego biznesu gastronomicznego

Odnoszący sukcesy biznes cateringowy będzie miał menu zgodne z miejscem, w którym goszczą, przejrzystą strukturę cen i dobrą obsługę klienta. Te trzy elementy można połączyć, aby stworzyć wydajną firmę cateringową. Kluczem do sukcesu w biznesie gastronomicznym jest właściwe podejście do klientów. Właściciel musi stworzyć atmosferę zaufania i pewności, dostarczając wysokiej jakości jedzenie w przystępnej cenie, aby czuli, że są w dobrych rękach, kiedy przychodzi czas na podjęcie decyzji o rodzaju imprezy, którą chcą zorganizować.

Posiadanie restauracji jest trudne, ale można to zrobić! Oto pięć rzeczy, które pomogą Ci ruszyć z miejsca.

1. Poznaj swój rynek gastronomiczny

Rynek gastronomiczny to dochodowa branża. Rozwija się w stałym tempie z różnych powodów. Głównym powodem tego wzrostu jest zapotrzebowanie na różnorodne pożywienie.

Istnieje wiele rodzajów usług cateringowych, które zaspokajają określone gusta, preferencje i dane demograficzne. Usługi te obejmują catering indyjski, chiński, tajski, meksykański, amerykański i śródziemnomorski.

Główną różnicą między tymi usługami jest ich kuchnia i rodzaj potraw, które zazwyczaj serwują. Oto kilka przykładów:

- catering indyjski serwuje dania kuchni indyjskiej, takie jak kurczak tandoori i aloo gobi

- Catering chiński oferuje różnorodne dania, takie jak dim sum i zupa wonton

- Kuchnia meksykańska oferuje tacos, burrito i enchiladas

- Kuchnia śródziemnomorska obejmuje desery z baklawy

2. Znajdź dobrą lokalizację, najlepiej blisko miejsca zamieszkania grupy docelowej

Co sprawia, że lokalizacja jest dobra, aby przyciągnąć nowych klientów?

Nie chodzi tylko o lokalizację, ale o wrażenia, jakie to miejsce może zaoferować. Typ klienta, którego chcesz przyciągnąć do swojej firmy, będzie bardziej prawdopodobny, jeśli dobrze się bawi w Twojej firmie.

3. Przygotuj dokładny budżet na cały sprzęt potrzebny do rozpoczęcia działalności

Budżetowanie to proces, przez który przechodzi firma lub osoba fizyczna, aby alokować zasoby niezbędne dla ich działalności.

Budżetowanie to ważny proces dla każdej firmy. Pomoże Ci przewidzieć, gdzie będą Twoje dochody i jak je wydasz. Aby przygotować budżet, cały sprzęt i narzędzia potrzebne firmie muszą zostać szczegółowo zidentyfikowane, a następnie rozłożone na koszty.

Przygotowanie dokładnych budżetów wymaga czasu - ale jest to możliwe, jeśli ktoś wie, co robi.

4. Zarejestruj się w celu uzyskania pozwoleń i licencji rządowych w celu legalnego prowadzenia działalności

Chociaż może być konieczna rejestracja w celu uzyskania zezwoleń i licencji, nie jest to wymagane do prowadzenia firmy lub prowadzenia samochodu.

Jeśli jesteś właścicielem lub prowadzisz firmę lub chcesz zaangażować się w określone działania, które wymagają zezwoleń i licencji rządowych, ważne jest, abyś wiedział, jak to zrobić. Istnieje kilka różnych typów zezwoleń i wymagań licencyjnych, które różnią się w zależności od stanu.

Firmy muszą spełnić określone kryteria, zanim będą mogły uzyskać zezwolenie lub licencję od rządu. Na przykład, jeśli sprzedają napoje alkoholowe, muszą być licencjonowane zgodnie z Federalną Ustawą o Administracji Alkoholu (FAA).

5. Planuj z wyprzedzeniem – dowiedz się, jakie kroki zostaną podjęte w przyszłości w biznesie gastronomicznym

Przyszłość branży gastronomicznej jest niepewna. Trudno przewidzieć, co wydarzy się w najbliższej przyszłości w tej branży, ale ważne jest, aby planować z wyprzedzeniem i przygotować się na wszelkie zmiany, które mogą się wydarzyć.

Niektóre prognozy, które są obecnie dokonywane przez naukowców i ekspertów, obejmują te trzy:

- Restauracje będą mogły oferować klientom spersonalizowane wrażenia, jak nigdy dotąd

- Rozwój usług dostarczania żywności online

- Więcej osób decyduje się na domowe gotowanie i przygotowywanie posiłków